Segway RMP 50XL Odometry value problem

RMP 50, 50XL, 100, 200, 400
User avatar
phussey
Posts: 79
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:12 am
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by phussey » Thu Oct 11, 2012 2:02 pm

Hi Akin,

Some good news, I did a little more digging and it seems that your machine has the old RMP50 code installed. I loaded that code on a machine here and had all the same results that you did. I will be sending you an updater package which should fix all of your issues.
PATRICK HUSSEY
Principal Engineer

STANLEY INNOVATION, INC
www.stanleyinnovation.com

Akin
Posts: 24
Joined: Mon Aug 13, 2012 12:21 pm
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by Akin » Fri Oct 12, 2012 8:51 pm

Yes, all problems seem to be gone. The update fixed all issues.

Thanks.

ChrisC
Posts: 43
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:22 am
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by ChrisC » Fri Aug 02, 2013 11:10 am

Follow-up question regarding this issue:
"As you would recall we had a firmware problem that was solved with a firmware update. Now each time I remove the batteries, I have to reapply the update. Is there a permanent way to update the firmware?"

User avatar
phussey
Posts: 79
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:12 am
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by phussey » Mon Aug 05, 2013 8:27 pm

Hi Akin,

The firmware should not be affected when the battery is changed. The process to change the flash state on the CU processor requires a series of secure hardware and software steps.

Could you please send some data logs (raw and interpreted)? The build ID is contained within message 0x0400 data_word0 (see attached) to see if the software is infact altered after changing the battery.
GenII RMP50 Feedback Data.pdf


I suspect that something else is going on and need more information to help.

Thanks,

-Patrick
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PATRICK HUSSEY
Principal Engineer

STANLEY INNOVATION, INC
www.stanleyinnovation.com

Akin
Posts: 24
Joined: Mon Aug 13, 2012 12:21 pm
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by Akin » Wed Aug 28, 2013 8:00 pm

Hi Patrick,

Sorry for the late reply.

I just changed the batteries and the build ID is: 0x0BEA

With decimal conversions:
Build id: 3050
Build date: 1550
Build time: 2850


Akin

User avatar
phussey
Posts: 79
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:12 am
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by phussey » Thu Aug 29, 2013 8:53 am

Hi Akin,

3050 is the latest release for the RMP50XL, so I do not think that changing the battery is altering the firmware in the platform. There must be something else going on. If you can run a test I will have someone run it in parallel at Segway.

Run the machine at 0.5 m/s for 1m. Measure the distance traveled.

Change the battery to cause the issue:

Re-run the test and measure the distance again.
PATRICK HUSSEY
Principal Engineer

STANLEY INNOVATION, INC
www.stanleyinnovation.com

Akin
Posts: 24
Joined: Mon Aug 13, 2012 12:21 pm
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by Akin » Thu Aug 29, 2013 1:58 pm

Hi Patrick,

When I run the platform at 0.5m/s for 2.05m the odometry reported me 1.017m displacement. The behavior is very same as if I hadn't updated the firmware.

When I update the firmware I follow these update instructions:
1- Update User Interface firmware -- load .bin file

2- Update POwerbase firmware -- load .rex file then load .bin file


I wonder my update procedure is wrong. Should I only do the step 2, since it also updates the interface in the end?

User avatar
phussey
Posts: 79
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:12 am
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by phussey » Thu Aug 29, 2013 2:24 pm

The build information on the machine is the latest release after you removed the battery and experienced the issue; indicating there no effect on the firmware due to removing the battery. We will try and replicate it at Segway to see if it is reproducible.
PATRICK HUSSEY
Principal Engineer

STANLEY INNOVATION, INC
www.stanleyinnovation.com

Akin
Posts: 24
Joined: Mon Aug 13, 2012 12:21 pm
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by Akin » Mon Sep 16, 2013 12:59 pm

Hi Patrick,

Any luck on producing the same behavior?

Akin

User avatar
phussey
Posts: 79
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:12 am
Contact:

Re: Segway RMP 50XL Odometry value problem

Post by phussey » Tue Sep 17, 2013 11:12 am

Hi Akin,

I have just run testing and reproduced the behavior, but I need a little time to figure this one out. I will get back to you later today with a status.
PATRICK HUSSEY
Principal Engineer

STANLEY INNOVATION, INC
www.stanleyinnovation.com

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest